U Bent Hier > Home > Blog > Boilers > Verwarming op kantoor? Alles wat u deze winter moet weten!

Verwarming op kantoor? Alles wat u deze winter moet weten!

Te warm of te koud? De ideale temperatuur op kantoor

De productiviteit op kantoor wordt sterk beïnvloed door de temperatuur. Een te koude ruimte tijdens de winter of extreme warmte tijdens de zomer kunnen concentratieproblemen in de hand werken. Daarom werd de ideale temperatuur voor de werkvloer opgenomen in de arbeidswet.

Wat zegt de arbeidswet over de temperatuur op kantoor?

Met een gewone thermometer kunt u eigenlijk niet de correcte temperatuur meten. De arbeidsgeneesheer gebruikt hiervoor een vochtige globethermometer die naast de temperatuur ook de luchtsnelheid (tocht) en de luchtvochtigheid meet. Enkel aan de hand van deze methode kan in België wettelijk worden bepaald of een werkgever volgende stappen moet ondernemen.

Op kantoor mogen de WGBT-waarden maximaal 29°C aan een luchtvochtigheid van 100% bedragen en minimaal 18°C, al is het aangeraden om de temperatuur in de winter toch wat op te drijven. Zeer licht tot licht fysiek werk uitvoeren bij 18°C is niet erg aangenaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels al meermaals aangetoond dat een aangename temperatuur op kantoor de productiviteit positief beïnvloedt.

Voor een optimale gevoelstemperatuur dient u rekening te houden met de luchtvochtigheid en de aanwezigheid van ramen en deuren. Deze spelen een belangrijke rol in het creëren van een aangename werkomgeving. Daarom is goede klimaatcontrole op kantoor van groot belang.


Wat als het misloopt?

Hoogstwaarschijnlijk klinkt dit scenario u niet onbekend. U komt ’s morgens aan op kantoor en het is ijskoud. Het lijkt wel of er geen glas in de ramen zit. De verwarming is niet aangegaan en blijkt even later ook defect te zijn. Als het probleem niet eenvoudig kan worden opgelost moet er hulp van een installatiebureau worden ingeroepen. Deze zal de schade vaststellen en bepalen wat er verder moet gebeuren. Een defect aan een grote verwarmingsinstallatie kan niet altijd snel worden hersteld en soms moeten vervangingsonderdelen worden besteld of moet een volledig toestel worden vervangen.

De herstelling verloopt niet vlot. Wat nu?

U kunt natuurlijk niet wekenlang zonder verwarming blijven zitten, maar gelukkig hoeft dat ook niet. Er bestaan tal van tijdelijke oplossingen die snel kunnen worden geleverd voor gebouwen van elke grootte. Of u nu één ruimte wilt verwarmen of tientallen verdiepingen, u hoeft alleszins geen kou te lijden.

Welke tijdelijke verwarming is er beschikbaar?

Of u nu een cv-ketel wilt bijplaatsen of een volledige luchtverwarmingsinstallatie wilt vervangen, verhuurbedrijven zoals Andrews Sykes beschikken over de nodige toestellen en expertise om deze klus in slechts enkele uren te klaren.

Afhankelijk van uw situatie en de oppervlakte die u wil verwarmen zal de ene oplossing al beter geschikt zijn dan de andere. Zo heeft u de keuze tussen elektrische of indirect gestookte heaters of ketelhuizen en boilers die kunnen worden aangesloten op uw centrale verwarming.

Elektrische verwarming voor kleinere oppervlakken

Elektrische heaters zijn meestal een goede keuze wanneer u specifieke ruimtes wil verwarmen en er elektriciteit aanwezig is. Deze toestellen kunnen zowel binnen als buiten de kamer worden opgesteld. Voor een hoger rendement plaatst u de elektrische kachel best in de ruimte. Deze heaters kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd en verplaatst en zijn tevens relatief stil.

Indirect gestookte verwarming voor alle toepassingen

Deze verwarmingstoestellen bieden in de meeste gevallen de ideale oplossing. Het indirecte verwarmingsproces zorgt voor optimale veiligheid. Schadelijk rookgas dat vrijkomt tijdens de verbranding wordt via een schoorsteen afgevoerd terwijl enkel zuivere, droge lucht de ruimte wordt ingeblazen. Deze heaters kunnen zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd. Indien ze binnen staan is het rendement hoger omdat dan de temperatuur van de aangezogen lucht al hoger ligt. Hierdoor kunnen deze toestellen zeer energie-efficiënt en zuinig werken. Indien ze buiten worden opgesteld, wat geen enkel probleem is, dan wordt de verwarmde lucht via een luchtslang naar binnen geleid. De kachel kan makkelijk worden aangesloten op uw bestaande luchtbehandelingssysteem of kan door middel van T-stukken op verschillende punten warme lucht in de ruimte blazen.

Tijdelijke ketelhuizen voor uw centrale verwarming

Beschikt u reeds over centrale verwarming, maar met een defecte verwarmingsketel of warmtepomp, dan is de beste oplossing waarschijnlijk een tijdelijke vervangingsketel. Deze kunt u ook snel en eenvoudig huren bij een gespecialiseerd verhuurbedrijf zoals Andrews Sykes. Er bestaan compacte en makkelijk te installeren ketels in verschillende capaciteiten voor allerlei toepassingen. Deze ketels kunnen naast verwarming ook warm sanitair water voorzien, waardoor u geen enkele luxe hoeft te missen.

Deze ketelhuizen worden meestal opgebouwd in een afsluitbaar container unit voor optimale veiligheid en kunnen via handige klikaansluitingen zeer snel worden aangesloten. Daarnaast zijn er vele soorten leidingen en koppelstukken beschikbaar zodat de ketels aan ieder systeem kunnen worden verbonden.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Zo kregen wij onlangs een telefoontje van een installateur die een tijdelijke vervangingsoplossing zocht voor de warmtepompinstallatie op een regionale luchthaven. In een van de kantoorgebouwen was de verwarmingsinstallatie defect en de herstelling zou zeker nog enkele weken in beslag nemen, dit terwijl het kwik in oktober al snel daalde.

Een van onze specialisten ging ter plaatse het probleem bespreken met de installateur. Na een grondige analyse van de situatie werd er samen met onze klant beslist tijdelijk een vervangingsketel te plaatsen. Een ketelhuis van 1500kW werd op het systeem aangesloten om zo de defecte warmtepomp te omzeilen, maar toch gebruik te kunnen blijven maken van de huidige verwarmingsinstallatie in het gebouw.

Enkele uren later leverden onze techniekers het ketelhuis aan en werd dit aan de zijkant van het gebouw keurig uit het zicht opgesteld. Het ketelhuis is opgebouwd in een veilige afgesloten container zodat de ketel beschermd blijft tegen vandalisme, maar ook voor de veiligheid van onbevoegden die in de buurt van het toestel komen.

Dankzij onze ketel bleef het gebouw aangenaam verwarmd voor alle werknemers en bezoekers.
Onze 1500 kW ketelhuizen werken op elektriciteit en brandstof, wat indien nodig ook door ons kan worden aangeleverd. Wij beschikken over stroomaggregaten en olietanks die op aanvraag automatisch door ons kunnen worden bevoorraad.

Besluit: Wij laten u nooit in de kou staan

Ook wanneer het helemaal fout dreigt te gaan, bestaan er talloze oplossingen, volledig op maat van uw bedrijf. Wij laten u zeker niet in de kou staan, maar zorgen waar en wanneer u het nodig heeft voor de ideale verwarmingsoplossing. Wenst u graag meer informatie of wilt u meteen een probleem met ons bespreken? Bel dan gratis en vrijblijvend naar 0800 15010.

This article was posted in Boilers, Nieuws, Verwarming / Heating and tagged , , , . Both comments and trackbacks are closed.