Verwarming én Ontvochtigingscombinatie bij renovatie van legerbasis

Bij renovatie- of bouwwerkzaamheden is het cruciaal dat er goed wordt geanticipeerd op bepaalde omstandigheden tijdens sommigen werkzaamheden, om er voor te zorgen dat alles naar behoren verloopt. Het droogproces van bijvoorbeeld de verf op de materialen is daar één van — er zijn voorzorgsmaatregelen die getroffen moeten worden om onaangename verrassingen te voorkomen.

In de winterperiode variëren de temperaturen vaak en behoort ook de luchtvochtigheid tot een van de aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. En projecten waar dus materialen gedroogd moeten worden, zoals verf bijvoorbeeld, hebben baat bij apparatuur om dit te versnellen.

De kwaliteit van de verf wordt hierdoor niet aangetast, mits er gezorgd wordt voor een adequate thermische omgeving.

Een legerbasis in het oosten van het land contacteerde ons om juist hiermee te assisteren; de droogfase van uitgebreide schilderwerken op de basis.

De oplossing voor de klant

Onze technische staf heeft ruime ervaring met diverse soortgelijke projecten, en onderscheidt zich hiermee van vele van onze directe concurrenten. Het stelt ons team in staat de meest toepasselijke en kost-efficiënte oplossingen voor te stellen. Vanwege de specifieke behoeftes van de locatie werd eerst een elektrische kachel DE 190 geïnstalleerd om de omgeving te verwarmen. Een adequate warmtebron voor dit soort toepassingen is uiterst doeltreffend, én, aangezien dit een elektrische oplossing is, is deze zeer snel te installeren, ondanks een grote verwarmingscapaciteit van 42 kW.

Naast de reeds genoemde elektrische verwarming, was voor deze toepassing ook een ontvochtigingsoplossing nodig. In de ruimte moest een bepaalde relatieve vochtigheidsgraad van maximaal 60% worden gehandhaafd. De oplossing die werd voorgesteld om dit te bereiken was het adsorptie-ontvochtigingstoestel KT 2000. Een adsorptie-ontvochtiger is zeer effectief bij lage temperaturen, en onder deze omstandigheden, de meest gepaste oplossing, die in staat is oppervlakten tot 7.000 m2 te drogen. De kern van de effectiviteit van deze oplossing, is dan ook de combinatie van deze twee units.

Contact

Als de Belgische marktleider in klimaatverhuur staat wij altijd paraat voor u, en beantwoorden wij dan ook graag uw vragen. Voor al uw verwarming-, ontvochtiging-, of drogingsbenodigdheden, kunt u ons gratis bellen op 0800 150 10 ☎️ of direct dit online contactformulier invullen.

2,7 MW Capaciteit: Gemeentehuis benodigd spoedlevering noodverwarming

Een uitgebreid recent project bij een statig gemeentehuis in België. Het complete verwarmingssysteem van dit historische gebouw was defect. De vraag aan ons of wij met spoed een tijdelijke tussenoplossing konden voorstellen.

De uitdaging: het gehele bouw de volgende dag weer verwarmd te krijgen. Een uitdagend, maar voor ons bekend proces, volgde.

In totaal waren er zeven indirect gestookt heaters nodig met een capaciteit van 383 kW per stuk om het gehele overheidsgebouw behaaglijk te verwarmen. Daarnaast hebben we ook meerdere omvangrijke brandstoftanks en de brandstoflevering verzorgd.

Gezien de aanvraag pas laat in de middag binnen kwam, heeft het team tot laat die avond alle toestellen en toebehoren, gereinigd, getest en beschikbaar gesteld. De levering van de brandstoftanks vereiste aanvullend vervoer en er werden ook nog extra trafo’s besteld bij een externe leverancier.

De volgende dag is alles geleverd en correct geïnstalleerd. Aan het eind van de dag hebben wij ook nog extra mazout geleverd om ervoor te zorgen dat het systeem langdurig door kon draaien.

Andrews Sykes helpt overheidsinstellingen al decennia met het onderhouden van verscheidene gebouwen, variërend van gemeentehuizen tot bibliotheken en musea. Wij begrijpen dat de vaste verwarmingsinstallaties in deze gebouwen soms uitvallen of dat onderhoud gepleegd moet worden Ongeacht de situatie, staan wij paraat om u te helpen.

Benieuwd naar meer van onze projecten? Volg ons op LinkedIn voor wekelijkse content over onze meest interessante & recente projecten. Of bel ons op 0800 150 10, wij horen graag van u!

Gigant in de medische wetenschap benodigd replicatie proceskoeling tijdens onderhoud

Proceskoeling is bij veel toepassingen in de medische sector een onontbeerlijke vereiste. Recentelijk contacteerde ons een van de grootste organisaties binnen de medische wetenschap. Het gerenommeerde bedrijf is zowel een servicedienstverlener als ook een producent van hoogwaardig medisch apparatuur voor tal van verschillende sub-sectoren. Daaronder vallen ook omgevingsgevoelige producten zoals eiwitten, infusen en bijvoorbeeld bouwstoffen voor vaccins.

Voor de productie van dit soort bio-organisch materiaal, maar ook chemische farmaceutische productie, zijn zeer specifieke omgevingseisen met betrekking tot temperatuur en luchtvochtigheid van kracht. Hooggespecialiseerde koeling is daarom een absolute must.

De bestaande koelingsmachines van het bedrijf moesten een rigoureus onderhoudsproces doorlopen. Om tegelijkertijd de machines te onderhouden, én het productieproces niet stil te moeten zetten, werd Andrews Sykes gevraagd een adequate tijdelijke proceskoeling oplossing voor te stellen. Proceskoeling voor de medische sector is een industrietak, waar wij over meerdere decennia het privilege hebben gehad om veel ervaring in op te kunnen doen.

We hebben een van onze grootste proceskoeling chillers van 550 kW in combinatie met een warmtewisselaar, via flexibele leidingen aan het bestaande systeem van het gebouw van de organisatie kunnen aansluiten, en de exact benodigde omgevingsomstandigheden kunnen repliceren.

De koudwatermachine zal uiteindelijk een aantal maanden op locatie blijven koelen, totdat het onderhoud van de gebouweigen apparatuur voltooid is. Heeft u vragen over dit project of wilt u meer weten over onze expertise in de farmaceutische sector? Bel ons onder 0800 150 10 of click hier voor meer informatie.

Noodkoeling in vorm van proceschiller bewaart ontbijtgraanproducent van stillegging

Andrews Sykes onderhoud al een lange tijd een nauwe samenwerking met de voedingsmiddel- en drankenindustrie en levert met regelmaat apparatuur aan enkele van de grootste namen in deze industrie. Met name productieprocessen gaan vaak gepaard met zeer specifieke eisen op het gebied van koelen en vriezen.

Onlangs werd een beroep gedaan op onze expertise door een erkende koelspecialist, die verantwoordelijk is voor het onderhoud van apparatuur bij een van de grootste ontbijtgraanproducenten van het land.

De industriële voedselverwerking-koelers van de klant vervullen een kritieke rol door warmte aan productiemachines te onttrekken en ervoor te zorgen dat het graan volgens zeer nauwkeurige specificaties op de juiste manier wordt gekoeld.

Deze watergekoelde chillers gebruiken water van een plaatselijke koeltoren en hebben naast hun energiebesparende eigenschappen, over het algemeen, een lange levensduur. Toen een van deze hoge-capaciteit koelers defect raakte, zorgde dit voor een volledig onverwachte vermindering van de koelcapaciteit en vormde dit een noodsituatie waar onmiddellijke actie vereist was.

De klant was zich bewust van onze servicecapaciteit en onze reputatie om snel te kunnen schakelen in noodgevallen, en benaderde ons op zoek naar een vervangende unit die dezelfde capaciteit kan leveren als de defecte koelmachine. De aanvraag kwam vrijdagnacht binnen en in de vroege uren van zaterdagochtend hebben wij een 250 kW chiller bij de fabriek geleverd en geïnstalleerd.

Ondanks de verwachting van de klant, dat de productie zou moeten worden stilgelegd — of op zijn minst sterk zou moeten worden gereduceerd — konden deze zorgen gelukkig snel worden weg genomen en kon de fabriek bewaard worden van een stillegging.

Onder de loep: Onze nieuwe series duurzame chillers!

Een aantal weken geleden presenteerde Andrews Sykes met trots de nieuwste chiller in het assortiment — de 550 kW Series 2! Deze nieuwe koudwatermachine is op allerlei vlakken aanzienlijk verbeterd zoals energie-efficiëntie, flexibiliteit, geluidsniveau en compactere afmetingen — maar heeft vooral met oog op duurzaamheid beduidende verbeteringen ondergaan door de omschakeling te maken naar R32 koelgas. In dit artikel verkennen we vooral dat aspect in meer detail.

De nieuwe duurzame chiller is voorzien van betrouwbare shell & tube verdampers en uitgerust met variabel instelbare circulatiepompen, waardoor ze beter in balans kunnen worden ingeregeld op het bestaande leidingwerk van de gebruiker. Verder is het geluidsniveau verder naar beneden gebracht door het compressorcompartiment nog beter te isoleren.

De nieuwe microchannel condensorcoils vormen samen met de axiale EC-motoren en 6 scroll compressoren voor een aanzienlijke energiebesparing waardoor volstaan kan worden met een lagere aansluitspanning. Een gemiddeld verbruik van 143 kW/u. is zeker een aanzienlijke verbetering.

Op vlak van duurzaamheid is deze nieuwe machine er ook aanzienlijk op vooruit gegaan. Tot voor kort werkten veel van dit type machines met R410A-gas. Bij dit type koelgas heerst aanzienlijk meer kans op een bijdrage aan het broeikaseffect, dan wat nu een algemeen gebruikt alternatief is, namelijk R32. De redens hiervoor zijn dat R32 minder giftig en minder ontvlambaar is. Daarnaast heeft het een hogere energie-efficiëntie, heeft het geen ozonafbrekend vermogen en vereist het minder volume koelmiddel per kW dan de alternatieve koelgassen.

Door dit nieuwe generatie koelmiddel te gebruiken maken we onze toonaangevende apparatuur nog aantrekkelijker voor bedrijven die zich bewuster willen zijn van hun ecologische voetafdruk.

Met een aanzienlijk lager energieverbruik per uur dan vergelijkbare machines die elders verkrijgbaar zijn, is de 550kW-serie 2 geschikt voor een breed scala aan alledaagse toepassingen, waaronder opslagfaciliteiten, de gezondheidszorg, hotels, datacenters, raffinaderijen en nog veel meer.

De unit kan temperaturen verlagen tot wel -5⁰C, en dankzij de stille werking en het robuuste chassis, kan de unit onopvallend worden ingezet in drukke, commerciële, of industriële omgevingen.

General Manager Peter Dillen licht de beweegredenen achter de introductie van de koelmachine toe: “In een tijd waarin bedrijven begrijpelijkerwijs overal waar mogelijk willen besparen, zijn we erg blij dat we een unit kunnen aanbieden met meer capaciteit tegen lagere bedrijfskosten.”

“Energie-efficiëntie is natuurlijk een belangrijke overweging bij zo ongeveer alles wat we doen, dus het is geweldig dat onze klanten kunnen profiteren van een grotere kosteneffectiviteit en tegelijkertijd hun CO2-voetafdruk kunnen verkleinen.

“De introductie van deze unit die R32 gebruikt met een GWP van 675 – ongeveer 30% lager dan R410A – geeft onze klanten een efficiënte koelmachine die minder kost om te gebruiken.”

Om onze nieuwe 550kW Series 2 chiller te huren, of voor meer informatie over een van onze andere producten of diensten, bel ons vandaag nog op 0800 15010.

24/7 service bij pannes & noodsituaties 

Tijdelijke koeling houdt datacenter online tijdens systeemupgrade

Datacenters en serverruimten behoren tot sommigen van de meest temperatuurgevoelige toepassingen die er zijn. Zodoende, is een goed werkend klimaatregelingssysteem van uitermate hoog belang in de ICT.

Dit betekent dat er regelmatig onderhoud moet worden uitgevoerd, waaronder het regelmatig vervangen van filters en het spoelen en reinigen van afvoeren en andere componenten. Veel van dit soort koelsystemen bestaan ook uit eenheden van het ‘type DX’ (directe expansie), die werken door de binnenruimte te koelen met behulp van gecondenseerde koelvloeistof. Maar ook deze moeten van tijd tot tijd worden vervangen, om de levensduur en prestaties van het vast geïnstalleerde airconditioningsysteem te handhaven. Zo ook in het geval van dit recent project.

Eerder deze maand nam een wereldwijd gevestigde technologiedienstverlener contact met ons op voor levering en installatie van een tijdelijke koelinstallatie, terwijl hun DX-eenheden buiten bedrijf werden gesteld. Dit zo snel mogelijk te verzorgen, was de hoogste prioriteit voor de klant omdat bezorgdheid bestond over de mogelijke kwetsbaarheid van hun UPS (Uninterruptible Power Supply)  voorziening tijdens het onderhoud van de DX-eenheden.

De klant schatte dat deze tijdelijke airconditioningoplossing een totaal van 12 weken nodig zou zijn; de geschatte tijdsduur die naar verwachting nodig zou zijn om de nieuwe ‘DX-eenheden’ te verkrijgen en te installeren.

Onze technici waren zich bewust van de waarschijnlijke gevolgen van een mogelijke storing of defect door een schift in de binnentemperaturen, en reageerden onmiddellijk door zes van onze PAC 60 split-type airco units op de locatie van de klant nabije Brussel te leveren.

Ondanks de tijdgevoelige aard, en de specifieke voorwaarden die dit project stelde, voldeed de voorgestelde installatie aan de verwachtingen. Zodanig zo, dat er al plannen zijn om een soortgelijke oplossing te verzorgen voor een ander datacenter op dezelfde locatie.

Hoge-capaciteit “Roof Top” airconditioning voorkomt ramp bij vliegtuigonderdeelfabrikant

Een klant die gespecialiseerd is in de fabricage van vliegtuigonderdelen, benaderde Andrews na een storing met hun airconditioningsysteem op een luchtveld in het oosten van het land. De klant is een toonaangevende leverancier van civiele en militaire vliegtuigrompen, rompen, vleugels en andere hightech composieten.

Het bedrijf in kwestie heeft een uitstekende reputatie binnen de industrie en staat erom bekend dat het te allen tijde aan de hoogste professionele normen voldoet – waardoor ze geen andere keuze hadden dan een alternatieve koelregeling te zoeken toen het bestaande systeem het begaf.

Als de temperatuur in de verfwerkplaats niet goed op peil kan worden gehouden, heeft dit ernstige gevolgen voor het eindproduct. De hogere temperaturen hebben een slecht effect op het uitharden van de verf, wat van grote invloed is op de integrale staat van de onderdelen. Er bestaan dan ook strenge lucht- en ruimtevaartvoorschriften met betrekking tot de procedure van het uitharden van dit type industriële verf.

Er waren twee aparte delen van de toepassing die onze aandacht vroegen: de verfwerkplaats en een aangrenzende opslagruimte. De werkplaats was meer dan 4.000 m³ groot, zodat we één zeer krachtige 90 kW HPAC 90 airconditioner en twee 32 m lange kanalen installeerden om de gekoelde omgevingslucht naar binnen te leiden.

Door de hoge temperaturen in de ernaast gelegen opslagruimte, zou de militaire verf zijn blootgesteld aan een binnenklimaat dat ver boven de reglementaire normen zou uitkomen. Voor deze ruimte installeerden we een kleinere HPAC 30 unit, die ook uiterst effectief is bij het handhaven van een constante en lage temperatuur.

Terwijl het bestaande systeem van de klant werd gerepareerd konden deze krachtige “roof top” type airco’s van 30 en respectievelijk 90 kW de gevraagde werkomstandigheden waarborgen, waardoor de werkzaamheden optimaal en onverstoord konden voort varen.

Museum & distributiecentrum vertrouwen op Andrews Sykes

De musea zijn weer open en daar was dit museum maar al te blij om. Wel kan een langdurige sluiting van de deuren ook leiden tot problemen met de apparatuur — vooral airco- en binnenklimaatsystemen kampen hier vaker mee. Dit zien wij bij Andrews Sykes sinds de laatste ronde van versoepelingen zeer vaak. De boosdoener in dit geval was de luchtbehandelingskast (LBK) op het dak van het museum.

Een tegenslag voor het museum, die ons belden voor een tijdelijke oplossing totdat het eigen systeem was gerepareerd. We rukten meteen uit met een 200 kW chiller in sleeptouw. Deze machines zijn aan te sluiten aan bestaande gebouw-gebonden systemen, wat ze uitermate flexibel en breed inzetbaar maakt. De verbinding tussen de chiller en het bestaande systeem werd gemaakt met 3-duim hydraulische GKW leidingen die via de trapsteiger naar het dak werden geleid. Verse, koele lucht stroomt via het systeem naar binnen en het museum kon zoals gepland weer bezoekers ontvangen.

Op de vrachtwagen (zie foto) zijn naast de chiller (aan de achterkant van de vrachtwagen) ook 2 massieve ASF 520 ventilatoren te zien (aan de voorkant). Een groot distributiecentrum nabij kampte namelijk zelf ook met een probleem— het wordt er overdag binnen veel te heet tijdens de hetere zomerdagen. Het idee ontstond om, met name in de avond- en nachturen, de koelere buitenlucht in het gebouw, naar binnen te blazen. Dit zorgde voor een accumulatie van koelere lucht binnen het gebouw, en zodoende, voor een behagelijkere temperatuur overdag. Het distributiecentrum is alleen maar betroffen tijdens de extreemste warme dagen en dus is een kost-efficiënte oplossing met industriële ventilatoren, zoals deze, een optimale keuze in deze situatie.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons op 0800 15010 voor vragen of meer informatie. Wij horen altijd graag van u.

Al ruim 40 jaar ongeëvenaard: De PAC Split-Airconditioning lijn

De PAC airconditioning series is een van onze vlagschip productlijnen en heeft zich tot dé toonaangevende standaard ontwikkelt binnen de Europese huurindustrie. Deze hoge-capaciteit split-airconditioning units zijn bekend in de gehele airco huurindustrie vanwege de grote koelcapaciteiten, de diverse toepassingsmogelijkheden, en de ongeëvenaarde betrouwbaarheid.

Er zijn 6 verschillende PAC modellen met capaciteiten rangerend van 5 tot 17 kW. De PAC 15 beschikt over een koelcapaciteit van 5 kW en is stil in gebruik. De PAC 22 wordt ingezet door vele installateurs en andere HVAC specialisten in heel Europa. De unit beschikt over een capaciteit van 6,5 kW en kan worden aangesloten op leidingsets tot wel 30 meter lengte. De PAC 22 kan tot zo’n 10 graden Celsius koelen, wat ervoor zorgt dat de units tevens geschikt zijn voor onder meer de voedingsindustrie. De machine levert grote hoeveelheden koeling, maar kan op een standaard stopcontact worden aangesloten. Tevens beschikken wij over een 60 Hz versie, die gebruikt kan worden aan boord van schepen of op booreilanden.

De grootste unit in ons lucht-/watergekoelde airconditioner assortiment is de PAC 60 S3. Dit model is ontwikkeld in 2009 en is sindsdien erg populair geworden bij grotere toepassingen. Eén van de meest voorkomende toepassingen is de IT-industrie, waar ze met name worden ingezet bij het koelen van serverruimtes en controlekamers. De PAC 60 wordt ook vaak ingezet bij het koelen van industriële- en procestoepassingen. De PAC 60 heeft een grote koelcapaciteit van maar liefst 17 kW. Zoals ook de andere PAC’s, gebruikt de PAC 60 water om de condensor te koelen, wat betekent dat de buiten unit tot wel dertig meter buiten de te koelen ruimte geplaatst kan worden.

De PAC’s zijn onder meer geschikt voor diverse toepassingen zoals serverruimtes, data centers, controlekamers, winkels, kantoren, evenementen, tentoonstellingen, TV studio’s, film sets, sport accommodaties, ziekenhuizen en nog veel meer.

In Juni van dit jaar werden onze PAC’s noch ingezet bij de top tussen de Amerikaanse President Joe Biden en de Russische President Vladimir Putin. Andrews Sykes kreeg de opdracht de villa waar de ontmoeting plaatsvond, te voorzien van een uitgebreide tijdelijke airconditioning installatie.

Onze PAC 60 units in Villa “La Grange” voor de ontmoeting tussen President Biden en President Putin

Met een vrijblijvend advies op locatie van één van onze mobiele airco experts, adviseren wij u graag over de mogelijkheden en de meest geschikte apparatuur.

Bel ons gratis op 0800 150 10 voor hulp en advies of voor meer informatie. Of vraag zelf uw persoonlijke offerte online aan. Klik daarvoor hier.

Toename van hittegolven en de gevolgen voor onze samenleving en bedrijven

België krijgt sinds een aantal jaren steeds vaker te maken met extreme hittegolven. En niet alleen de intensiteit maar ook de frequentie, lijken, net zoals het kwik, gestaag te stijgen. In 2019 was er sprake van maar liefst drie extreme hittegolven en een recordmeting van 40,7 °C — de hoogste temperatuur die in minimaal 3 eeuwen is geregistreerd. Het was achtereenvolgens het zesde warme jaar op rij.

Als het oudste verhuurbedrijf van klimaatapparatuur in België, is het Andrews Sykes niet ontgaan hoe deze hogere temperaturen zich met name in de afgelopen 10 jaar verder hebben ontwikkeld. De vraag naar airconditioning voor thuis en op kantoor is explosief gestegen. En de vraag naar professionele koeling voor IT-ruimtes, productie en opslag namen met gelijke tred toe.

Hoge temperaturen en in het bijzonder hittegolven veroorzaken nieuwe problemen en stellen de installatiebedrijven voor grote uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan verouderde koelinstallaties die de benodigde koelcapaciteit niet meer kunnen leveren. Met name in kritische werkomstandigheden, zoals IT en Telefonie of in fabrieken veroorzaakt uitval van de koeling veel schade. En storingen komen nu eenmaal altijd onverwachts. Adequaat en snel reageren is op dat moment noodzakelijk.

Maar ook plekken waar het desastreus kan zijn voor mensen — zoals bijvoorbeeld in de zorg en medische sector. Ouderen, gehandicapten of mensen met een zwakke gezondheid zijn vaak extra kwetsbaar, vooral voor extreme hitte waarbij uitdrogingsverschijnselen op de loer liggen. Ook kinderdagverblijven, crèches en scholen zijn plekken waar hittegolven het verblijf voor medewerkers en kinderen er niet beter op maken.

Als één van de marktleiders op het gebied van airconditioning en koeling zien wij het als onze missie om snel voor de nodige verkoeling te zorgen als mensen of machines oververhit dreigen te geraken. Om onze reputatie waar te maken tijdens een hittegolf is zeker geen eenvoudige opgave.  De telefoon staat roodgloeiend en onze mailboxen lopen over. De commerciële afdelingen, de monteurs en chauffeurs draaien overuren om te zorgen dat onze klanten snel worden geholpen.  En deze inspanningen moeten dan geleverd worden onder de tropische omstandigheden van die hittegolf.

Met trots verhuren wij al ruim 50 jaar en begrijpen de impact van extreme hitte op u en uw bedrijf. We hebben er binnen onze organisatie dan ook hard aan gewerkt om de beste ondersteuning te kunnen bieden tijdens deze grillen van ons klimaat. Een essentieel deel daarvan is dat wij 24/7, 365 dagen in het jaar beschikbaar zijn. Bovendien beschikken wij over een zeer grote voorraad en investeren we continue in de nieuwste en beste apparatuur. We hebben 6 strategisch gelegen locaties in de hele Benelux en leveren zonodig binnen 4 uur! Met eigen transport en monteurs.

Ook bij de volgende hittegolf zijn wij vastberaden uw probleem snel en kundig op te lossen, zolang de voorraad strekt. U kunt ons dag en nacht bereiken onder 0800 150 10 om met één van onze specialisten te spreken, of vul hier een contactformulier in.