Onder de loep: Onze nieuwe series duurzame chillers!

Een aantal weken geleden presenteerde Andrews Sykes met trots de nieuwste chiller in het assortiment — de 550 kW Series 2! Deze nieuwe koudwatermachine is op allerlei vlakken aanzienlijk verbeterd zoals energie-efficiëntie, flexibiliteit, geluidsniveau en compactere afmetingen — maar heeft vooral met oog op duurzaamheid beduidende verbeteringen ondergaan door de omschakeling te maken naar R32 koelgas. In dit artikel verkennen we vooral dat aspect in meer detail.

De nieuwe duurzame chiller is voorzien van betrouwbare shell & tube verdampers en uitgerust met variabel instelbare circulatiepompen, waardoor ze beter in balans kunnen worden ingeregeld op het bestaande leidingwerk van de gebruiker. Verder is het geluidsniveau verder naar beneden gebracht door het compressorcompartiment nog beter te isoleren.

De nieuwe microchannel condensorcoils vormen samen met de axiale EC-motoren en 6 scroll compressoren voor een aanzienlijke energiebesparing waardoor volstaan kan worden met een lagere aansluitspanning. Een gemiddeld verbruik van 143 kW/u. is zeker een aanzienlijke verbetering.

Op vlak van duurzaamheid is deze nieuwe machine er ook aanzienlijk op vooruit gegaan. Tot voor kort werkten veel van dit type machines met R410A-gas. Bij dit type koelgas heerst aanzienlijk meer kans op een bijdrage aan het broeikaseffect, dan wat nu een algemeen gebruikt alternatief is, namelijk R32. De redens hiervoor zijn dat R32 minder giftig en minder ontvlambaar is. Daarnaast heeft het een hogere energie-efficiëntie, heeft het geen ozonafbrekend vermogen en vereist het minder volume koelmiddel per kW dan de alternatieve koelgassen.

Door dit nieuwe generatie koelmiddel te gebruiken maken we onze toonaangevende apparatuur nog aantrekkelijker voor bedrijven die zich bewuster willen zijn van hun ecologische voetafdruk.

Met een aanzienlijk lager energieverbruik per uur dan vergelijkbare machines die elders verkrijgbaar zijn, is de 550kW-serie 2 geschikt voor een breed scala aan alledaagse toepassingen, waaronder opslagfaciliteiten, de gezondheidszorg, hotels, datacenters, raffinaderijen en nog veel meer.

De unit kan temperaturen verlagen tot wel -5⁰C, en dankzij de stille werking en het robuuste chassis, kan de unit onopvallend worden ingezet in drukke, commerciële, of industriële omgevingen.

General Manager Peter Dillen licht de beweegredenen achter de introductie van de koelmachine toe: “In een tijd waarin bedrijven begrijpelijkerwijs overal waar mogelijk willen besparen, zijn we erg blij dat we een unit kunnen aanbieden met meer capaciteit tegen lagere bedrijfskosten.”

“Energie-efficiëntie is natuurlijk een belangrijke overweging bij zo ongeveer alles wat we doen, dus het is geweldig dat onze klanten kunnen profiteren van een grotere kosteneffectiviteit en tegelijkertijd hun CO2-voetafdruk kunnen verkleinen.

“De introductie van deze unit die R32 gebruikt met een GWP van 675 – ongeveer 30% lager dan R410A – geeft onze klanten een efficiënte koelmachine die minder kost om te gebruiken.”

Om onze nieuwe 550kW Series 2 chiller te huren, of voor meer informatie over een van onze andere producten of diensten, bel ons vandaag nog op 0800 15010.

24/7 service bij pannes & noodsituaties 

Tijdelijke koeling houdt datacenter online tijdens systeemupgrade

Datacenters en serverruimten behoren tot sommigen van de meest temperatuurgevoelige toepassingen die er zijn. Zodoende, is een goed werkend klimaatregelingssysteem van uitermate hoog belang in de ICT.

Dit betekent dat er regelmatig onderhoud moet worden uitgevoerd, waaronder het regelmatig vervangen van filters en het spoelen en reinigen van afvoeren en andere componenten. Veel van dit soort koelsystemen bestaan ook uit eenheden van het ‘type DX’ (directe expansie), die werken door de binnenruimte te koelen met behulp van gecondenseerde koelvloeistof. Maar ook deze moeten van tijd tot tijd worden vervangen, om de levensduur en prestaties van het vast geïnstalleerde airconditioningsysteem te handhaven. Zo ook in het geval van dit recent project.

Eerder deze maand nam een wereldwijd gevestigde technologiedienstverlener contact met ons op voor levering en installatie van een tijdelijke koelinstallatie, terwijl hun DX-eenheden buiten bedrijf werden gesteld. Dit zo snel mogelijk te verzorgen, was de hoogste prioriteit voor de klant omdat bezorgdheid bestond over de mogelijke kwetsbaarheid van hun UPS (Uninterruptible Power Supply)  voorziening tijdens het onderhoud van de DX-eenheden.

De klant schatte dat deze tijdelijke airconditioningoplossing een totaal van 12 weken nodig zou zijn; de geschatte tijdsduur die naar verwachting nodig zou zijn om de nieuwe ‘DX-eenheden’ te verkrijgen en te installeren.

Onze technici waren zich bewust van de waarschijnlijke gevolgen van een mogelijke storing of defect door een schift in de binnentemperaturen, en reageerden onmiddellijk door zes van onze PAC 60 split-type airco units op de locatie van de klant nabije Brussel te leveren.

Ondanks de tijdgevoelige aard, en de specifieke voorwaarden die dit project stelde, voldeed de voorgestelde installatie aan de verwachtingen. Zodanig zo, dat er al plannen zijn om een soortgelijke oplossing te verzorgen voor een ander datacenter op dezelfde locatie.

Hoge-capaciteit “Roof Top” airconditioning voorkomt ramp bij vliegtuigonderdeelfabrikant

Een klant die gespecialiseerd is in de fabricage van vliegtuigonderdelen, benaderde Andrews na een storing met hun airconditioningsysteem op een luchtveld in het oosten van het land. De klant is een toonaangevende leverancier van civiele en militaire vliegtuigrompen, rompen, vleugels en andere hightech composieten.

Het bedrijf in kwestie heeft een uitstekende reputatie binnen de industrie en staat erom bekend dat het te allen tijde aan de hoogste professionele normen voldoet – waardoor ze geen andere keuze hadden dan een alternatieve koelregeling te zoeken toen het bestaande systeem het begaf.

Als de temperatuur in de verfwerkplaats niet goed op peil kan worden gehouden, heeft dit ernstige gevolgen voor het eindproduct. De hogere temperaturen hebben een slecht effect op het uitharden van de verf, wat van grote invloed is op de integrale staat van de onderdelen. Er bestaan dan ook strenge lucht- en ruimtevaartvoorschriften met betrekking tot de procedure van het uitharden van dit type industriële verf.

Er waren twee aparte delen van de toepassing die onze aandacht vroegen: de verfwerkplaats en een aangrenzende opslagruimte. De werkplaats was meer dan 4.000 m³ groot, zodat we één zeer krachtige 90 kW HPAC 90 airconditioner en twee 32 m lange kanalen installeerden om de gekoelde omgevingslucht naar binnen te leiden.

Door de hoge temperaturen in de ernaast gelegen opslagruimte, zou de militaire verf zijn blootgesteld aan een binnenklimaat dat ver boven de reglementaire normen zou uitkomen. Voor deze ruimte installeerden we een kleinere HPAC 30 unit, die ook uiterst effectief is bij het handhaven van een constante en lage temperatuur.

Terwijl het bestaande systeem van de klant werd gerepareerd konden deze krachtige “roof top” type airco’s van 30 en respectievelijk 90 kW de gevraagde werkomstandigheden waarborgen, waardoor de werkzaamheden optimaal en onverstoord konden voort varen.

Museum & distributiecentrum vertrouwen op Andrews Sykes

De musea zijn weer open en daar was dit museum maar al te blij om. Wel kan een langdurige sluiting van de deuren ook leiden tot problemen met de apparatuur — vooral airco- en binnenklimaatsystemen kampen hier vaker mee. Dit zien wij bij Andrews Sykes sinds de laatste ronde van versoepelingen zeer vaak. De boosdoener in dit geval was de luchtbehandelingskast (LBK) op het dak van het museum.

Een tegenslag voor het museum, die ons belden voor een tijdelijke oplossing totdat het eigen systeem was gerepareerd. We rukten meteen uit met een 200 kW chiller in sleeptouw. Deze machines zijn aan te sluiten aan bestaande gebouw-gebonden systemen, wat ze uitermate flexibel en breed inzetbaar maakt. De verbinding tussen de chiller en het bestaande systeem werd gemaakt met 3-duim hydraulische GKW leidingen die via de trapsteiger naar het dak werden geleid. Verse, koele lucht stroomt via het systeem naar binnen en het museum kon zoals gepland weer bezoekers ontvangen.

Op de vrachtwagen (zie foto) zijn naast de chiller (aan de achterkant van de vrachtwagen) ook 2 massieve ASF 520 ventilatoren te zien (aan de voorkant). Een groot distributiecentrum nabij kampte namelijk zelf ook met een probleem— het wordt er overdag binnen veel te heet tijdens de hetere zomerdagen. Het idee ontstond om, met name in de avond- en nachturen, de koelere buitenlucht in het gebouw, naar binnen te blazen. Dit zorgde voor een accumulatie van koelere lucht binnen het gebouw, en zodoende, voor een behagelijkere temperatuur overdag. Het distributiecentrum is alleen maar betroffen tijdens de extreemste warme dagen en dus is een kost-efficiënte oplossing met industriële ventilatoren, zoals deze, een optimale keuze in deze situatie.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons op 0800 15010 voor vragen of meer informatie. Wij horen altijd graag van u.

Al ruim 40 jaar ongeëvenaard: De PAC Split-Airconditioning lijn

De PAC airconditioning series is een van onze vlagschip productlijnen en heeft zich tot dé toonaangevende standaard ontwikkelt binnen de Europese huurindustrie. Deze hoge-capaciteit split-airconditioning units zijn bekend in de gehele airco huurindustrie vanwege de grote koelcapaciteiten, de diverse toepassingsmogelijkheden, en de ongeëvenaarde betrouwbaarheid.

Er zijn 6 verschillende PAC modellen met capaciteiten rangerend van 5 tot 17 kW. De PAC 15 beschikt over een koelcapaciteit van 5 kW en is stil in gebruik. De PAC 22 wordt ingezet door vele installateurs en andere HVAC specialisten in heel Europa. De unit beschikt over een capaciteit van 6,5 kW en kan worden aangesloten op leidingsets tot wel 30 meter lengte. De PAC 22 kan tot zo’n 10 graden Celsius koelen, wat ervoor zorgt dat de units tevens geschikt zijn voor onder meer de voedingsindustrie. De machine levert grote hoeveelheden koeling, maar kan op een standaard stopcontact worden aangesloten. Tevens beschikken wij over een 60 Hz versie, die gebruikt kan worden aan boord van schepen of op booreilanden.

De grootste unit in ons lucht-/watergekoelde airconditioner assortiment is de PAC 60 S3. Dit model is ontwikkeld in 2009 en is sindsdien erg populair geworden bij grotere toepassingen. Eén van de meest voorkomende toepassingen is de IT-industrie, waar ze met name worden ingezet bij het koelen van serverruimtes en controlekamers. De PAC 60 wordt ook vaak ingezet bij het koelen van industriële- en procestoepassingen. De PAC 60 heeft een grote koelcapaciteit van maar liefst 17 kW. Zoals ook de andere PAC’s, gebruikt de PAC 60 water om de condensor te koelen, wat betekent dat de buiten unit tot wel dertig meter buiten de te koelen ruimte geplaatst kan worden.

De PAC’s zijn onder meer geschikt voor diverse toepassingen zoals serverruimtes, data centers, controlekamers, winkels, kantoren, evenementen, tentoonstellingen, TV studio’s, film sets, sport accommodaties, ziekenhuizen en nog veel meer.

In Juni van dit jaar werden onze PAC’s noch ingezet bij de top tussen de Amerikaanse President Joe Biden en de Russische President Vladimir Putin. Andrews Sykes kreeg de opdracht de villa waar de ontmoeting plaatsvond, te voorzien van een uitgebreide tijdelijke airconditioning installatie.

Onze PAC 60 units in Villa “La Grange” voor de ontmoeting tussen President Biden en President Putin

Met een vrijblijvend advies op locatie van één van onze mobiele airco experts, adviseren wij u graag over de mogelijkheden en de meest geschikte apparatuur.

Bel ons gratis op 0800 150 10 voor hulp en advies of voor meer informatie. Of vraag zelf uw persoonlijke offerte online aan. Klik daarvoor hier.

Toename van hittegolven en de gevolgen voor onze samenleving en bedrijven

België krijgt sinds een aantal jaren steeds vaker te maken met extreme hittegolven. En niet alleen de intensiteit maar ook de frequentie, lijken, net zoals het kwik, gestaag te stijgen. In 2019 was er sprake van maar liefst drie extreme hittegolven en een recordmeting van 40,7 °C — de hoogste temperatuur die in minimaal 3 eeuwen is geregistreerd. Het was achtereenvolgens het zesde warme jaar op rij.

Als het oudste verhuurbedrijf van klimaatapparatuur in België, is het Andrews Sykes niet ontgaan hoe deze hogere temperaturen zich met name in de afgelopen 10 jaar verder hebben ontwikkeld. De vraag naar airconditioning voor thuis en op kantoor is explosief gestegen. En de vraag naar professionele koeling voor IT-ruimtes, productie en opslag namen met gelijke tred toe.

Hoge temperaturen en in het bijzonder hittegolven veroorzaken nieuwe problemen en stellen de installatiebedrijven voor grote uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan verouderde koelinstallaties die de benodigde koelcapaciteit niet meer kunnen leveren. Met name in kritische werkomstandigheden, zoals IT en Telefonie of in fabrieken veroorzaakt uitval van de koeling veel schade. En storingen komen nu eenmaal altijd onverwachts. Adequaat en snel reageren is op dat moment noodzakelijk.

Maar ook plekken waar het desastreus kan zijn voor mensen — zoals bijvoorbeeld in de zorg en medische sector. Ouderen, gehandicapten of mensen met een zwakke gezondheid zijn vaak extra kwetsbaar, vooral voor extreme hitte waarbij uitdrogingsverschijnselen op de loer liggen. Ook kinderdagverblijven, crèches en scholen zijn plekken waar hittegolven het verblijf voor medewerkers en kinderen er niet beter op maken.

Als één van de marktleiders op het gebied van airconditioning en koeling zien wij het als onze missie om snel voor de nodige verkoeling te zorgen als mensen of machines oververhit dreigen te geraken. Om onze reputatie waar te maken tijdens een hittegolf is zeker geen eenvoudige opgave.  De telefoon staat roodgloeiend en onze mailboxen lopen over. De commerciële afdelingen, de monteurs en chauffeurs draaien overuren om te zorgen dat onze klanten snel worden geholpen.  En deze inspanningen moeten dan geleverd worden onder de tropische omstandigheden van die hittegolf.

Met trots verhuren wij al ruim 50 jaar en begrijpen de impact van extreme hitte op u en uw bedrijf. We hebben er binnen onze organisatie dan ook hard aan gewerkt om de beste ondersteuning te kunnen bieden tijdens deze grillen van ons klimaat. Een essentieel deel daarvan is dat wij 24/7, 365 dagen in het jaar beschikbaar zijn. Bovendien beschikken wij over een zeer grote voorraad en investeren we continue in de nieuwste en beste apparatuur. We hebben 6 strategisch gelegen locaties in de hele Benelux en leveren zonodig binnen 4 uur! Met eigen transport en monteurs.

Ook bij de volgende hittegolf zijn wij vastberaden uw probleem snel en kundig op te lossen, zolang de voorraad strekt. U kunt ons dag en nacht bereiken onder 0800 150 10 om met één van onze specialisten te spreken, of vul hier een contactformulier in.

Comfortkoeling voor Autofabriek : Via vrachtwagen en trein naar eindbestemming

Het komt zelden voor, maar af en toe stapt onze apparatuur over op een ander transportmiddel. Een van de grootste autofabrikanten in de wereld benaderde ons recentelijk om hun fabriek te koelen nu dat de temperaturen stijgen. Specifiek, comfortkoeling voor de mensen binnen die aan de productielijnen staan. Een van onze grootste koelmachines was vereist, om deze grote ruimte adequaat te kunnen koelen. Met een geladen chiller van 750 kW aan capaciteit gingen we richting de bestemming.

Eenmaal aangekomen was het tijd om via spoorlijn verder te reizen. De autofabrikant heeft een eigen spoorlijn die aangesloten is aan de productielijn, zodat de vervaardigde automobielen direct op treinwagons geladen kunnen worden. Dit is op de foto’s goed te zien. De koudwatermachine werd met een hijskraan van de vrachtwagen op de treinwagon geladen. Vervolgens werd deze helemaal tot aan het begin van de fabriek getransporteerd, en vervolgens aangesloten op het bestaande leidingsysteem.

Onze chillers zijn robuust, makkelijk aan te sluiten aan vrijwel elk bestaand systeem, en eenvoudig te bedienen. Daarnaast maken ze weinig geluid en hebben ze een lage werkingskost. Kortom, de ideale keuze voor koeling van zowel lucht als water, van kleine ruimtes tot zeer grote ruimtes en geschikt voor een breed scala aan verschillende toepassingen.

Wij verheugen ons erop u deze zomer weer van dienst te mogen zijn voor al uw koeling benodigdheden. Benieuwd welke andere industrieën & sectoren wij kunnen verzorgen met koeling? Klik hier of bel ons op 0800 15010. Wij horen graag van u.

Hoge-Capaciteit Airconditioning koelt datacenter van groot treinstation

Dankzij jarenlange expertise is Andrews Sykes zich bewust van de invloed die temperatuur kan hebben op serverruimtes en datacenters. Daardoor zijn we in staat om zeer precieze oplossingen aan te bieden die zijn aangepast aan de airconditioningbehoeften voor deze specifieke ruimtes.

Nu dat machines en servers hedendaags steeds meer informatie verzamelen, is het voor datacenters essentieel om een efficiënt airconditioningsysteem te hebben om apparaten te koelen die snel oververhit kunnen raken. Om deze reden deed een treinstation in het noorden van België een beroep op Andrews Sykes.

De vaste airconditioninginstallatie op het station was niet langer krachtig genoeg vanwege de toenemende IT-activiteiten van het bedrijf. Het resultaat was dat het oude systeem vervangen moest worden door een moderner en krachtiger systeem om aan de behoeften van de serverruimte te voldoen. Gedurende deze transitieperiode is het essentieel dat de serverruimte gekoeld blijft.

Onze experts stelden de levering van twee PAC 60 split airco’s voor om aan de behoeften van de klant te voldoen. Deze apparaten zijn gekozen vanwege hun hoge vermogen van 17 kW, die in staat zijn om een ruimte tot 10 ° C te koelen.

Onze airco apparatuur was vier weken lang, 24 uur per dag in bedrijf. De klant was zeer tevreden met het resultaat — een gewenste, constante temperatuur van 19 ° C.

Neem voor meer informatie contact met ons op via 0800 15010 en ontvang een vrijblijvende offerte van onze klimaatexperts.

Klimaatbeheersing voor tijdelijk vaccinatiecentrum — Koeling, Verwarming én Ventilatie

Andrews Sykes werd recentelijk gevraagd om te assisteren met het koelen, verwarmen en ventileren van een vaccinatiecentrum. De gewenste mix van zowel en verwarming en koeling komt vooral door het afwisselende weer deze maand.

April was een zeer moeilijke maand vanuit klimatologisch oogpunt: de extreem wisselende temperaturen maakten het gebruik van verwarming en airconditioning noodzakelijk, soms op dezelfde dag. Dit overviel sommige vaccinatiecentra die vaak in tent- of andere tijdelijke constructies opgesteld staan.

Een van deze vaccinatiecentra nam eerder deze maand contact met ons op voor een tijdelijke huuroplossing voor een periode van minimaal 24 weken, waarbij de mogelijkheid opengelaten werd om deze te verlengen tot het einde van het jaar.

Gezien de bovengenoemde klimaatfactoren, hebben we de installatie van een hoge-capaciteit HPAC45 airconditioning aangeraden. Deze units bieden niet alleen aanzienlijke koelcapaciteiten; dankzij een geïntegreerde warmtepomp kunnen ze namelijk ook verwarmen als de temperaturen dalen.

Naast het feit dat deze units meerdere functies mogelijk maken in één, hebben onze HPAC-airconditioners een hoog prestatiecoëfficiënt (COP) en zijn daardoor zowel zeer energie-, als ook kostenefficiënt. Tijdens de lente en herfst is het mogelijk snel om te schakelen van koeling naar verwarming zonder dat meerdere apparaten vereist zijn.

HPAC 45 en FV100 die via luchtslangen koeling of verwarming en ventilatie naar binnen lijdt

Als onderdeel van dit project hebben we ook de installatie van een aantal FV300-ventilatoren aanbevolen, om een goede ventilatie en luchtverversing te waarborgen, die essentieel zijn om risico’s op potentiële infecties met het coronavirus zo klein mogelijk te houden.

Nadat we deze gezondheidsinstelling deze winter al mochten assisteren met een cv-ketel om te verwarmen, zijn wij verheugd ook bij deze gelegenheid weer van dienst te mogen zijn geweest, en wederom een bijdrage konden leveren aan de medische staf in hun strijd tegen het virus!

Defecte warmtepomp bij Kinderdagverblijf

Tijdens de koude winterprik werden we gevraagd te assisteren bij een groot kinderdagverblijf.  Zij hadden te kampen met een niet meer optimaal werkende warmtepomp (vloerverwarming).

Wij zijn ingeschakeld door de installateur welke het onderhoudscontract beheert. Eenmaal op locatie hebben wij voorgesteld de vloerverwarming weer werkende te krijgen. Onze ketelhuizen zijn hiervoor uitermate geschikt. De ketelhuizen zijn inzetbaar voor verschillende doeleinden, in dit specifieke geval -vloerverwarming- ook voor lage temperaturen. Tevens is er in de meeste van onze ketelhuizen een ingebouwde module voor heet tapwater, wat voorgaat op de CV vraag, dus exact zoals de meeste bestaande systemen.

Het ketelhuis werd binnen het terrein opgesteld, met een brandstoftank. Deze opstelling kon de warmte in het kinderdagverblijf garanderen. Andrews Sykes is bijzonder trots ook hier weer een gepaste oplossing te hebben geboden.

 

Bij problemen, komen we graag vrijblijvend bij u langs om u een passende oplossing te bieden.  Aarzel niet ons te bellen op 0800 15010 voor meer informatie. Wij horen graag van u.